Celula   Aspecte ale structurarii si organizarii intracelulare

    Sistemul celular reprezinta un punct nodal in organizarea si integrarea materiei vii, fiind un complex rezultat din armonizarea si subordonarea functionala a unui intreg sir de subsisteme, extrem de complexe la randul lor.
    O analiza superficiala evidentiaza partitia subansamblelor celulare in perete celular (la plante), membrane ( la animale), citoplasma si nucleu. Desigur, fiecare dintre ele are un rol definitoriu in existenta si functionarea celulei ca sistem integral, dar din punctul de vedere al geneticii, ne intereseaza in primul rand nucleul si citoplasma, ca principali detinatori si transmitatori de informatie ereditara.
    Principalele infrastructuri citoplasmatice cu organizare si functii complicate si complexe, grupate sub denumirea de organite celulare sunt:

a. Ribozomii - denumiti si corpusculiii Palade, descoperiti si descrisi de laureatul Nobel de origine romana, George Emil Palade, cu rol bine definit si clarificat in biosinteza proteica.

b. Reticulul endoplasmatic - conta intr-un complex de membrane care formeaza compartimente interioare, este implicat in sinteza si transportul diversilor compusi rezultati in activitatea celulei.

c. Microtubuli - formeaza un complex scheletic care asigura o anumita forma celulei permitandu-i totodata sa aiba o dinamica continua.

d. Mitocondriile - formatiuni cu rol energetic implicate in activitati metabolice.

e. Lisosomii - corpusculi cu echipament enzimatic necesar pentru distrugerea compusilor "nedoriti" patrunsi accidental in celula.

f. Cloroplastele - in cadrul celulelor vegetale sunt organite cu structuri de inalta complexitate si finete, capabile sa receptioneze, sa transforme si sa stocheze energia solara.

g. Cilii - sunt infrastructuri prezente doar la unele celule si au rol principal in mobilitatea celulara.

h. Centriolul - formatiune aflata langa nucleu, cu rol in formarea fusului acromatic, indispensabil in diviziunea celulara (asigura migrarea cromosomilor spre polii celulari).

i. Nucleul - seiful informatiei ereditare cromosomiale

j. Nucleolul - organit al carui rol principal este in producerea ribosomilor.

    Prin urmare exista suficiente deosebiri structurale si implicit functionale intre celulele vegetale si cele animale.

 

Home