Diviziunea celulara    Mitoza    Interfaza

    Este perioada de timp cuprinsa intre 2 diviziuni propriu-zise. Contrar aparentelor, din punct de vedere metabolic, interfaza este caracterizata prin intense procese metabolice si se finalizeaza cu autoreplicarea macromoleculelor de ADN, transcriptia cu formarea moleculelor de ARN mesager, transportor si ribosomal) si translatia (cu formare de proteine - enzime) informatiei ereditare. Denumirea de interfaza i s-a dat deoarece cromosomii sunt optic invizibili, zonele eucromatice fiind despiralate si hidratate, tocmai pentru a fi posibile autoreplicarea si transcriptia.
    In interfaza nucleul este clar delimitat de catre membrana nucleara, iar nucleolul (sau nucleolii, in unele cazuri) apare clar, cu densitate mai mare decat restul nucleului. Urmarirea proceselor ce se deruleaza in timpul interfazei, dar mai ales a procesului de autoreplicare a ADN-ului (cu ajutorul izotopilor marcati incorporati in timidina - cum ar fi timidina 15N sau timidina 3H) a permis impartirea interfazei in trei subfaze si anume G1, S si G2 (Lark, 1963).

    Perioada (subfaza) G1 (in limba engleza gap = gol, hiatus) prima din interfaza se caracterizeaza prin aceeea ca pe parcursul ei nu se sintetizeaza acid dezoxiribonucleic, adica nu are loc procesul autoreplicarii.
    Perioada S (in limba engleza synthesis = sinteza) a doua in ordine cronologica, se caracterizeaza prin sinteza si dublarea cantitatii de ADN ( prin autoreplicare semiconservativa) din celula.
    In sfarsit, perioada G2 este cea in care sinteza ADN-ului se opreste din nou.

    Cu aceasta interfaza ia sfarsit si incepe diviziunea propriu-zisa. Prin urmare, interfaza reprezinta o perioada (subfaza) extrem de activa, sub aspect metabolic, in cadrul ciclului celular. In consecinta, la sfarsitul interfazei, fiecare cromosom este duplicat, adica este bicromatidic. Filamentele cromosomiale sunt mai bine conturate si se observa destul de clar intreaga cromonemata.

 

Home