Diviziunea celulara    Meioza    Prima diviziune meiotica

    Este reductionala (sau heterotipica) si se caracterizeaza prin aceea ca numarul de cromosomi din celulele fiice se reduce la jumatate comparativ cu numarul cromosomilor celulei mama (cea care a intrat in diviziune):

    Profaza I este mult mai lunga (la plante poate dura de la cateva ore pana la cateva zile, iar la unele animale poate sa se extinda pe durata catorva saptamani sau chiar pe durata catorva ani), prin comparatie cu profaza mitozei si este deosebit de bogata in evenimente, avand subfaze in care se deruleaza procese esentiale pentru asigurarea variabilitatii individuale - campul de actiune al selectiei naturale.
    Lungimea cromosomilor este de aproximativ 3 ori mai mare la animale si de aproximativ 6 ori la plante, in profaza meiotica (prin comparatie cu profaza mitotica).

    Metafaza I incepe concomitent cu resorbtia membranei nucleare. In acelasi timp se formeaza si fusul acromatic. Cromosomii (bivalenti) se dispun pe fibrele fusului, in zona ecuatoriala (intr-un singur plan) dar in asa fel incat centromerul unui cromosom din complexul bivalent este orientat spre un pol, iar al celuilalt cromosom spre polul opus, acesta fiind momentul producerii asortarii independente a perechilor de cromosomi, dansul cromosomilor sau recombinarea intercromosomiala. Este stadiul in care cromosomii se coloreaza intens si pot fi analizati si descrisi mai ales din punct de vedere morfologic. Spre sfarsitul metafazei I si inceputul anafazei I, cromosomii omologi incep sa se departeze unul de altul, din zona centromerica spre varf si sa se departeze catre cei doi poli ai celulei.

    Anafaza I se caracterizeaza prin aceea ca fiecare cromosom , bicromatidic, isi continua deplasarea spre polul celular spre care s-a orientat inca din metafaza.

    Telofaza I - cromosomii bicromatidici au ajuns la fiecare dintre cei 2 poli. In continuare, ei sufera procese inverse celor din profaza, in final luand nastere doi nuclei. In fiecare din cei 2 nuclei se gaseste jumatate din numarul de cromosomi ai celulei initiale. Apoi are loc diviziunea citoplasmei, formarea membranei celulare si delimitarea celor 2 celule haploide care au nuclei bicromatidici. Cele doua celule alcatuiesc diada. Dupa acest stadiu, cu care ia sfarsit prima diviziune meiotica, urmeaza o scurta interchineza (interfaza) si apoi incepe a doua diviziune meiotica. Sunt specii la care atat telofaza I cat si interchinaza lipsesc.

 

Home