Diviziunea celulara    Meioza    A doua diviziune meiotica

    Profaza II incepe prin respilaralizarea cromosomilor, la speciile la care s-a derulat telofaza I si interchineza (profaza II lipsind la speciile care nu au parcurs telofaza I si interchineza).

    Metafaza II se caracterizeaza prin aceea ca, in fiecare celula a diadei (in fiecare meiocita) se formeaza fusul nuclear acromatic. Cromosomii bicromatidici (redusi ca numar la jumatate) se ataseaza cu centromerul la fibrele fusului, in planul ecuatorial. Spre sfarsitul metafazei II, cea mai scurta faza din intregul ciclu de diviziune, cromosomii incep sa se cliveze longitudinal, prin distantarea cromatidelor si clivarea centromerului.

    Anafaza II Cromatidele surori ale fiecarui cromosom se despart si se indreapta spre polii celulari, catre polii fusului nuclear (spre fiecare dintre centrioli).

    Telofaza II Cromosomii monocromatidici o data ajunsi la polii fusului de diviziune intra intr-un sir de procese ce se deruleaza in sens invers celor din profaza - cromosomii se alungesc, se subtiaza si se hidrateaza puternic. Se formeaza cele doua mase nucleare si se delimiteaza prin membrane proprii. Are loc simultan, diviziunea citoplasmei si formarea membranei celulare, incat, in final, dintr-o celula mama iau nastere doua celule fiice.
     Dar tinand seama ca a mai avut loc o diviziune (prima diviziune meiotica) rezulta ca prin meioza, dintr-o celula mama initiala s-a ajuns la 4 celule fiice. Foarte important este insa faptul ca celula mama era diploida (2n cromosomi bicromatidici), iar celulele fiice rezultate sunt haploide (au n cromosomi monocromatidici). Prin procese morfo-fiziologice (a caror complexitate creste concomitent cu pozitia mai avansata a speciei in arborele filogenetic), celulele haploide se transforma in gameti.

 

Home